Domov arrow Zapisano arrow Jedrnato arrow V San Roccu podelili članstvo v JRE štirim hrvaškim restavracijam
V San Roccu podelili članstvo v JRE štirim hrvaškim restavracijam | Natisni |
V ponedeljek, 10. maja 2010 smo se novinarji zbrali v idilični istrski vasici Brtonigla, ki leži le streljaj od slovensko-hrvaške meje. V hotel San Rocco nas je povabil Denis Ivošević, vodja oddelka za turizem Istrske županije, da bi prisostvovali podelitvi članstva Jeunes Restaurateurs d’Europe prvim štirim restavracijam iz hrvaške Istre: San Rocco iz Brtonigle, Pepenero in Damir & Ornella iz Novigrada ter Monte iz Rovinja.

JRE_san_rocco.jpgZveza Jeunes Restaurateurs d’Europe združenje mlade kuharje, ki jim je skupen talent in strast do poklica. Združenje ima člane po različnih evropskih državah in se ves čas širi. Medse sprejemajo le tiste, ki dosegajo njihove standarde in si to tudi sami želijo. Njihovo kakovost stalno preverjajo. V Istri je ta proces potekal približno leto in pol. Glavni gosti, med katerimi so bili poleg predstavnikov Istrske županije tudi predsednik JRE Ramon Diaz, izvršni direktor Hans van Manen in predsednik JRE Italija ter podpredsednik zveze JRE Emanuele Scarello, so nove člane pospremili s toplimi in vzpodbudnimi besedami. Vsi so bili mnenja, da si Istra zasluži, da jo spozna Evropa. Tomi Kavčič, predsednik slovenske zveze JRE pa je poudaril, da se Istri dogaja to, kar si zelo zasluži.
Dejstvu, da so v zvezo sprejeli prve istrske restavracije se ni čuditi, saj v Istri že dolgo časa načrtno in dobro delajo, tako na razvoju vinsko kulinarične kulture, kakor tudi kakovostne ponudbe. Eden izmed tistih, ki je v Istro pripeljal svetovna imena kulinarike in tamkajšnje ponudnike popeljal na različne prireditve po svetu je prav Denis Ivošević, ki je med drugim povedal, »da je seveda potrebno imeti denar, vendar pa brez idej in dobrega načrta ne bi dosegel tega, da Istro kot kulinarično destinacijo poznajo najboljši kuharji, poznavalci, mediji, ...«
Vodstvo JRE mi je zaupalo, da so nad Istro navdušeni, ker se tu srečajo z bazično kulinariko, ker so zelo povezani z naravo, ker ne posnemajo kolegov po svetu, ampak, ker enostavno so to, kar so. Jedi so enostavne, njihova kakovost vrhunska, izvor pa istrski. Všeč jim je iskrenost in energija ljudi ter želja po napredku.
Novosprejete članice so za goste pripravile tudi kosilo. Ne bom naštevala krožnikov, lahko le rečem, da so se odrezale odlično. So malenkosti, ki jih bo potrebno še izpiliti, tako da se razlika v kilometrini med novimi in izkušenejšimi člani (še) pozna. In prav je tako, da si za doseženim ciljem lahko vedno postavimo novega, višjega, kar je tudi gonilo razvoja. Svoj dolgoročni cilj so Istrani povedali na glas: želijo si soja zvezdic. /Besedilo: Barbi Močivnik/

PS: Slovenci imamo radi Istro, tako slovensko kakor tudi hrvaško, saj nas tam najdete poleti in pozimi, med vikendi in med tednom. Istra je blizu in nudi vedno več doživetij. Zato bo na našem naslednjem nepozabnem kulinaričnem večeru pri Matičku, med drugimi deželami nekdanje skupne države, z vini zastopana tudi hrvaška Istra.


---------------------------------------------------------------------------------------
Opišite dogajanje, sporočite ali dodajte svoje mnenje:
---------------------------------------------------------------------------------------
 
< Nazaj   Naprej >