Domov arrow Zapisano arrow Jedrnato arrow Na Decanterju za Slovenijo prvič svoja komisija in štiri zlate medalje
Na Decanterju za Slovenijo prvič svoja komisija in štiri zlate medalje | Natisni |
Vinska revija Decanter je sredi maja na londonskem mednarodnem vinskem sejmu (LIWF) najavila, da je njeno letošnje ocenjevanje za Decanter World Wine Awards (DWWA) z več kot 10.200 vzorci postalo največje vinsko ocenjevanje na svetu. Začeli so leta 2004 s 4307 vzorci, lani jih je bilo 9219. Zakaj je ocenjevanje tako zanimivo za vinarje, smo že večkrat povedali. Med ocenjevalci najdemo nekaj največjih svetovnih imen v vinski panogi, pri podeljevanju ocen se poleg porekla vina upošteva tudi njegova cena. Steven Spurrier, vodja DWWA pravi, da je ocenjevanje dobro tudi zato, ker ocenjevalci pustijo svoj ego zunaj: »Vino je na prvem mestu,« je prepričan Spurrier.

Letošnje ocenjevanje je bilo za Slovenijo prelomno, dobili smo namreč svojo komisijo. Doslej je bila Slovenija uvrščena v regijo Osrednja in vzhodna Evropa, kjer so bile še Bolgarija, Bosna, Črna gora, Češka, Gruzija, Hrvaška, Madžarska, Moldavija, Romunija, Slovaška, Srbija, Švica in Združeno kraljestvo, in za vse skupaj ena komisija. Lani je celotna regija poslana na ocenjevanje 373 vzorcev. Dobiti svojo komisijo je pomembno priznanje, ki je plod večletnega vztrajnega pošiljanja vzorcev na ocenjevanje ter stalno dobrih in visokih ocen. Vinsko pomembnejše države kot so Madžarska, Romunija in Bolgarija še vedno nimajo svoje komisije.
Slovenska vina so ocenjevali Erich Krutzler, enolog avstrijskega rodu v hiši Marof v prekmurskih Mačkovcih, Darrel Joseph, ameriški vinopisec, ki živi na Dunaju, Igor Šotrič, somelje, ki izbira in naroča vina v restavraciji China Tang v londonskem hotelu Dorchester, ter avtor tega zapisa, ki sem vodil komisijo. Igor ima na svoji vinski karti svetovno smetano in pogosto je njegova dolžnost, da poskusi najboljše, kar premore svet.
Slovenski vinarji so priložnost dobro izkoristili, saj so poslali rekordnih 130 vzorcev (lani 89, predlani 92). S to številko ostaja DWWA daleč najpomembnejše ocenjevanje za slovenske vinarje. Nagrade? Lahko bi rekel, da smo se odrezali odlično, kar drži, a bom raje rekel, da smo spet naredili vtis. Štiri zlate medalje so prejela sladka vina in avtorji Jurij Brumec, Jože Prus, Ptujska klet in Marjan Simčič. Med njimi smo izbirali regionalno trofejo, ki jo je za laški rizling 2006, suhi jagodni izbor prejel mladi enolog kleti Vinum Loče Jurij Brumec. Pri suhih so izstopali štajerski sauvignoni ter primorska bela sortna in zvrščena vina na osnovi rebule. Pika na i bi bila kakšna zlata medalja za suha vina, a srebrnih medalj je kar dvaindvajset. Srebro na Decanterju se lahko primerja z zlatimi medaljami na ostalih ocenjevanjih, trdi Spurrier. Tudi bronaste medalje in celo priznanja bodo vinarji z veseljem pokazali, saj pomenijo dobra vina.
Sophia Dempsey, odgovorna za marketing pri Decanterju, mi je povedala, da jo ljubitelji vedno znova sprašujejo, kje je kaj novega. Meni, da je Slovenija gotovo ena izmed zanimivih novosti. Zato so med štiri vodilne intervjuje ob razglasitvi rezultatov na svoji strani uvrstili dva slovenska predstavnika. Enolog Bojan Kobal iz Ptujske kleti je povedal, da je medalja eden najlepših občutkov za vinarja in potrditev za regijo, Andreas Jauschnik iz kleti Dveri-Pax pa da je Decanterjeva ocena najpomembnejše priporočilo za njihova vina.
Nagrajena vina boste lahko poskusili na Salonu vin, ki bo 9. septembra v Ljubljani. Poleg nagrajenih slovenskih vinarjev pričakujemo še njihove kolege iz Hrvaške, Italije in Avstrije ter zastopnike tujih vin, ki so bila nagrajena. Več o rezultatih na www.decanter.com. /Robert Gorjak/

Regionalna trofeja
Jurij Brumec: laški rizling, suhi jagodni izbor 2006

Zlate medalje
Marjan Simčič: Leonardo 2004, Ptujska klet: Pullus, laški rizling sladko 2008, Vina Prus: rumeni muškat, ledeno vino 2005

Srebrne medalje
Dolfo: Gredič belo 2001, Dveri-Pax: sauvignon 2008; sauvignon Vajgen 2007; renski rizling 2008; renski rizling M 2007, Erzetič: rebula 2008, Guerila: zelen 2008, Doppler: traminec, suhi jagodni izbor 2006, Prinčič: Mulit belo 2006, Piro: chardonnay 2006, PRA-VinO: traminec, jagodni izbor 2007; šipon 2006, Prus: sauvignon, ledeno vino 1999; rumeni muškat, suhi jagodni izbor 2006, Ptujska klet: Pullus sauvignon 2008; Pullus sauvignon G 2008; Pullus šipon sladko 2008, Sutor: chardonnay 2006; Burja 2007, Ščurek: Stara brajda bela 2007, Vina Lubaj: šipon 2007j Vinska klet Goriška brda: A + belo 2006
 
< Nazaj   Naprej >