Domov arrow Zapisano arrow Jedrnato arrow Večerja v temi v Origanu v Ljubljani
Večerja v temi v Origanu v Ljubljani | Natisni |
V sredo, 16. maja, je kulinarični center Origano v Ljubljani, v katerem se nahaja restavracija, bistro, lounge bar, vinoteka ter prostor za izobraževanja, povabil na »predpremiero« dogodka z naslovom Večerja v temi, ki bo premierno potekal 26. maja. Miha in Urša ter ostala ekipa so poskrbeli za večer, na katerem so gostje uporabljali vse čute razen vida.

Vecerja_v_temi.jpgOb prihodu je že čakala ekipa, ki je goste sprejela s kozarcem zelo resne penine – Guerila Castra rose 2010. Miha Rott iz ekipe Origano, je gostom – novinarjem in fotografom, ki so bili zelo radovedni in v velikem pričakovanju predstavil center Origano. Urša Žorž - Evento, ki se ukvarja z organizacijo dogodkov in izobraževanj, pa je predstavila sam potek večerje v temi. »Prostor bo zatemnjen, vendar osvetljen s sojem sveč, da vas bodo natakarji lahko postregli. Vsak udeleženec bo ob vstopu v prostor, kjer bo potekala večerja prejel masko za čez oči, ki si jo bo nadel in jo imel cel čas večerje,« je na kratko povzela Urša ter nadaljevala »mi bomo danes vaši vodniki, zato se prepustite nepozabnemu večeru in uživajte v temi.«
Gostje so si nadeli »maske« za oči, natakarji so jih spremljali v temen prostor, kjer so jih posedli. Ko so se privadili na popolno temo, so kaj hitro izostrili ostale čute kot so sluh, dotik in vonj. Medtem, ko so natakarji začeli prinašati prvi krožnik – zelenin milkshake s hrustljavo panceto ter nalivati prvo vino – Šibav, sauvignonasse 2012, so se hitro začeli zanašati na prej omenjene ostale čute. Urša Žorž je vmes animirala z vprašanji kot so »kaj menite, kaj je na tem krožniku in v kozarcu?« Baje smo ljudje zaradi vida zanemarili ostale čute, tokrat pa je bilo vse postavljeno na »glavo«. Povedala je tudi, da so večerje v temi začeli prirejati v devetdesetih letih Francozi ter, da so od takrat ti dogodki zelo priljubljeni in stalnica v ostalih mestih po svetu.
In kaj so še postregli v temi? Skupaj sedem hodov. Tris klapavic na izbranih solatah s Štekarjevim sivim pinojem 2010. Tunin tatarc na krompirjevi solati in chardonnay 2006, Šibav. Kapesanta opita v panceto na beli polenti s tartufi in sauvignon selekcija 2009, Marjan Simčič. Račja prsa na posteljici bulgurja in zvrst Draga 2007, Štekar. Jagnječji file s parmezanovo zeliščno skorjico na grahovem pireju ter Teodor rdeče, selekcija 2006, Marjan Simčič. Za sladico pa so postregli belušni mousse z jagodami, creme brulee z zelenim čajem ter mlečni riž z malino in polnozrnatimi piškoti, zraven pa merlot iz sušenega grozdja Nika 2009, Guerila.
Zelo simpatična scena, večerja ter tim Origana, ki kaže na zelo svetlo prihodnost kulinarike v Ljubljani.

Besedilo in foto: Staša Cafuta Trček
 
< Nazaj   Naprej >