Domov arrow Zapisano arrow Slovenija, svet arrow Štiridnevno novinarsko in študijsko popotovanje po vinski Toskani
Štiridnevno novinarsko in študijsko popotovanje po vinski Toskani | Natisni |
Besedilo: Andreja Saksida   
Mednarodna organizacija FIJEV združuje novinarje, ki se ukvarjajo s pisanjem o vinu in kulinariki. Pod pokroviteljstvom Toskanske regije in Agencije za promocijo Toskane je član FIJEV-a Filippo Magnani v začetku decembra 2008 organiziral štiridnevno ekskurzijo in nanjo povabil novinarske kolege iz Anglije, Avstrije, Brazilije, Estonije, Francije, Grčije, Kanade, Madžarske, Nemčije, Rusije, Slovenije in ZDA. Vina in vinarji, ki smo jih obiskali, niso bili izbrani naključno, saj so njihova vina dosegla vsaj 85 točk od 100 na ocenjevanju Selekcija toskanskih vin (Selezione Vini della Toscana), ki ga na dve leti prireja Agencija za promocijo Toskane v sodelovanju s siensko enoteko, društvom italijanskih enologov, provincami, konzorciji, gospodarskimi zbornicami in italijanskim inštitutom za zunanjo trgovino.

Uvodno razvajanje
Na spoznavni večerji smo poskusili nekaj vzorcev iz kleti, ki niso bile uvrščene v program potovanja. Začeli smo s Chianti Rufina, Nipozzano riserva 2005: prijetno, sveže, sadno. Sledil je Vino Nobile di Montepulciano, Fattoria del Cervo 2005: srednjega telesa, rahlo poudarjeni tanini in srednja kislina. Tretji, Brunello di Montalcino, La Poderina 2003 bi lahko še nekaj časa počakal v steklenici, saj so bili tanini zelo izraziti. Za konec še desertni Vin Santo del Chianti, Il Tralcio 2001: grenak priokus, rahlo oksidirano, zanimivo.

Kaj premore Chianti Classico
Drugi dan je bil namenjen obisku regije Chianti Classico. Za začetek obisk družinske biološke kmetije Caparsa v Radda in Chianti, kjer imajo osnovno linijo vin Caparsino, selekcijo Doccio a Matteo riserva ter desertna Vin Santo. Začeli smo z vertikalo linije Doccio a Matteo od letnika 2003 do 1997: vsa lepo sadna, okrogla, z uravnoteženimi kislinami, posebej sta s svojo eleganco izstopala letnika 1999 in 1997. Prav tako ni razočarala vertikala osnovne linije Caparsino, kjer je najboljši vtis naredil letnik 2003. Za konec še izjemen Vin Santo 1997.
Sledilo je kosilo z degustacijo vin turistične kmetije Castell’in Villa, kjer se poleg vinarstva ukvarjajo tudi s pridelavo oljčnega olja, gostinstvom in turizmom na kmetiji. Za začetek so ponudili sadni Chianti Classico 2005, za njim leto starejšega in po telesu bogatejšega Chianti Classico riserva. Sledila je zvrst sangioveseja in cabernet sauvignona Santacroce 2003, za konec seveda Vin Santo, tokrat letnik 1993.
Posestvo Castello di Brolio obdeluje kar 1200 hektarjev vinogradov (10 različnih polnitev) in 26 hektarjev oljčnikov. Po obisku kleti so v degustacijskem prostoru ponudili saden Chianti Classico Brolio 2006 (90 odstotkov sangiovese, ostalo cabernet sauvignon in merlot), nato izrazitejša Chianti Classico Castello di Brolio 2005 in 2001, za konec še okroglo in uravnoteženo zvrst sangioveseja in merlota Casalferro 2005.

Petnajsterica v enoteki
Zvečer so v Enoteci Italiana di Siena pripravili degustacijo 15 vin, kot rečeno vsa z več kot 85 točkami, med njimi le eno belo (AA Podere Scurtarola, Gocce di Pietra 2007) in en rose ( IIS A. Vegni, Cortona doc rosato 2007). Pri rdečih smo začeli z letnikom 2006: Ficomontanino, Tutulus; Tiberio, Malvasia nera; Morino, Poggio Morino; Collemassari, Rigoleto; Azienda Dei, Rosso di Montepulciano; Podere Le Poggiarelle, Carmignano. Sledili sta dve vini letnika 2005: Fattoria di Basciano, Chianti Rufina in Nottola, Vino Nobile di Montepulciano, nato Coliberto, Rosso riserva Thesan 2004 ter Brunello di Montalcino 2003 iz kleti AA Podere Paganico in Donatella Cinelli Colombini, Casato Prime Donne. Na koncu še sladka Moscadello Florus 2006 iz kleti Banfi in Vin Santo 2000 iz kmetije Fattoria Pietrafitta.

Navdušila lokalna vernaccia
Naslednji dan smo se odpravili v San Gimignano, kjer nas je navdušila lokalna sorta vernaccia družinske kmetije Montenidoli, ki sicer ponuja tri različne polnitve: sveža vina Tradizionale, selekcijo Fiore in barikirana Carato. Vse tri izjemne. Presenetili so nas tudi z degustacijo posebnih, staranih vernacc letnikov 1991 in 2001 ter sangiovesejem 1999 in 1994. Sledil je obisk posestva Pietrafitta, kjer so ob slastnem kosilu ponudili vernaccio 2007, riservo 2006 in celo arhivsko 1985, nato rdečo zvrst Rosso La Sugera 2003 in Chianti 2006.

Tudi supertoskanci
V Bolgheriju nas je najprej pričakal Michele Satta s svojimi supertoskanci. Za uvod Bolgheri rosso 2007 iz osnovne linije: prijetno sadna zvrst cabernet sauvignona, sangioveseja, merlota, syraha in teroldega, v jeklenih tankih, a nefiltrirana. Sledili so trije vzorci zvrsti Piastraia (merlot, syrah, sangiovese in cabernet sauvignon) 2004 in 2005 (oba še primerna za staranje), letnik 2001 pa lep, okrogel, z uravnoteženimi kislinami in tanini. Nato zvrst I Castagni 2004 (cabernet sauvignon, syrah in teroldego) s čudovito sadno aromo in zelo izraženimi tanini in leseno noto, letnik 2001 pa je imel manj izražene tanine, a zelo poudarjene kisline. Cavaliere 2003 (samo sangiovese) je nudil sadno aromo in okus, malce je razočaral kratek pookus.

Četverica med večerjo
Med odlično degustacijsko večerjo v restavraciji Osteria di Suvereto da l’Ciocio so se predstavili štirje vinarji: Gualdo del Re z belim pinotom Strale 2007 in cabernet sauvignonom Federico Primo 2006; Rubbia al Colle z zvrstjo Olpaio 2004 (cabernet sauvignon in merlot) in sangiovesejem Vigna Usilio 2003; klet Petra z istoimensko zvrstjo 2004 (cabernet sauvignon in merlot) in klet AA Bulichella z zvrstjo Coldipietrerosse (cabernet sauvignon in merlot) 2004.

Še okrog Pise
Zadnji dan smo začeli v okolici Pise, v kleti I Giusti & Zanza Vigneti, kjer so poleg degustacije poskrbeli tudi za primerne kozarce. Prvi nas je osvežil rose iz syraha Memorino, sledil je klasični syrah Perbiuno z izraženo leseno noto. Zvrsti cabernet sauvignona, merlota in pettinicchia Dulcamara 2005 in 2004 sta vse očarali s sadnostjo, polnim telesom in dolgim pookusom, na koncu še odličen sangiovese Belcore 2006.
Na družinski kmetiji Fattoria Campigiana so ob kosilu pripravili degustacijo svojih vin: svež Chianti 2007, zvrst Imperatore 2004 (sangiovese, merlot in syrah), najbolj pa je presenetil in navdušil Chianti Barbarossa 2006 s polnim okusom, intenzivnim vonjem, s srednje dolgim pookusom, mehkimi tanini in uravnoteženimi kislinami.
Kmetija Montechiari v Montecarlu blizu Lucce obdeluje dobrih deset hektarjev vinogradov in so zapriseženi biodinamiki. Ponudili so odlično zvrst Montechiari Rosso (sangiovese, cabernet sauvignon in merlot) ter merlot letnika 2004. Za konec še zvrst Montechiari Cabernet IGT (cabernet franc, cabernet sauvignon in merlot) 2005, ki pa ima še precej izražene tanine in kisline. Največje presenečenje je bilo peneče vino Montecarlo Brut Donna Catherine, ki ga po klasični metodi pridelujejo iz modrega pinota: zelo elegantno, polno, sadno, osvežujoče.
Zaključno večerjo so pripravili na posestvu Borgo la Torre, kjer so ob odlični večerji postregli z njihovimi vini za prijeten zaključen zanimive ekskurzije. A. S.
 
< Nazaj