Domov arrow Zapisano arrow Jedrnato arrow Posebna degustacija posebnih vin v kleti Santomas
Posebna degustacija posebnih vin v kleti Santomas | Natisni |
Besedilo: Revija VINO - Primoz   
Francoski enolog-svetovalec Claude Gros iz Narbonne (Languedoc) nekajkrat na leto obišče klet Santomas (www.santomas.si) v Šmarjah pri Kopru. Njegov obisk je tudi priložnost za prav posebno degustacijo. Tamara Glavina iz kleti Santomas je zato na petkov večer 12. decembra 2008 povabila petnajst srečnežev, ki se tako ali drugače profesionalno ukvarjajo z vinskim svetom. Vzorci so si sledili v treh skupinah: najprej vertikala Santomasovih refoškov, nato tri francoska vina, za konec še slepa degustacija.

santomas_degustacija_dec08.jpgV prvem sklopu refoški (z do pet odstotki cabernet sauvignona) iz kleti Santomas letnikov 2003 do 2006. Grand cuvée 2003 je navdušil s polnim telesom, zrelimi tanini in aromo po kavi. Certeze 2004 je kazal malo bolj poudarjene tanine, a vendar nemoteče. Certeze 2005 je bil malce šokiran, saj so ga napolnili šele pred dvema mesecema, Certeze 2006 pride na trg junija 2009, vzorec s soda pa obeta. Vsi štirje lepe, intenzivno rubinaste barve, bogatega telesa in s krepko strukturo. Kljub zorjenju v novih sodčkih barik nobenemu nismo mogli očitati lesene note. Certeze je ime parcele, ki je obrnjena na južno stran, meji na gozd na eni strani in na oljčni nasad na drugi, kar naj bi bila po besedah gostitelja Ludvika Nazarija Glavine najboljša lega za refošk. Vse vzorce, prejšnje in naslednje je skrbno stregel somelje II. stopnje Bojan Toran.
Nato je Claude Gros predstavil svojo izbiro francoskih rdečih vin. Začeli smo z Domaine Cros Minervois 2006, Les Aspres, kateremu je Parker prisodil kar 95 točk; bogato telo, zmerne kisline, vonj po zrelih rdečih sadežih, poudarjeni tanini, poln okus. Tudi naslednji, Les Trois Marie 2005, Côtes de Roussillon Villages (šest desetin grenacha, ostalo syrah) se lahko pohvali z bogatim telesom in nizkimi kislinami, tanini so še poudarjeni. Tretji vzorec, Clos des Truffiers 2003, Coteaux de Languedoc (stoodstotni syrah) je presenetil z intenzivno rdečo rubinasto barvo in izjemno eleganco.
Pri slepi degustaciji so izdali samo letnik – 1999. Pred nami so se zvrstila štiri vina, med seboj različna, a vsa polna, bogata, elegantna. Ugibali smo, katera bi bila, poreklo, sorto ... Mnenja so se razlikovala. Nato smo dobili še en namig: dva vzorca sta iz Italije, po eden iz Francije in Slovenije. Pa smo ugibali še naprej, nekateri bolj uspešno kot drugi, strinjali pa smo se, da so vsa vina izjemna. Na koncu razkritje: prvi Conteisa s kleti Gaja (Piemont), potem Santomasov Antonius, tretji Brunello di Montalcino Col d'Orcia (Toskana) in za veliki finale Pétrus (Pomerol). Ostali smo brez besed.
A presenečenj še ni bilo konec, saj je kuharski mojster Andrej Fritz pripravil odlično večerjo. Najprej topla zelenjavna enolončnica, ki je vsem prijala. Sledil je žrebičkov zrezek s svežimi tartufi, ob katerem je Claude Gros ponudil svoj La Porte du Ciel 2002 (stoodstotni syrah). Namesto sladice so ponudili imeniten francoski sir roquefort s kozarcem sladkega Château D'Yquem 1991. Odličen zaključek odlične degustacije. A. S. (foto: Jaka Jeraša)
 
< Nazaj   Naprej >