Domov arrow Zapisano arrow Jedrnato arrow Arhiv 2008 arrow V vodiču naj italijanskih restavracij prvič slovenske gostilne
V vodiču naj italijanskih restavracij prvič slovenske gostilne | Natisni |
Besedilo: Revija VINO - Primoz   
Pri vplivnem rimskem časniku L'Espresso vsako leto izdajo kulinarični vodnik najboljših restavracij v Italiji I Ristoranti d'Italia, v začetku oktobra pa so na svoji spletni strani objavili deseterico najboljših po posameznih regijah.

zemono_top10.jpgPrvič se je zgodilo, da so med italijanske restavracije uvrstili tudi štiri slovenske, kje drugje kot v regiji Furlanija – Julijska krajina. Najvišje se je uvrstila gostilna Pri Lojzetu (www.prilojzetu.com), ki domuje na dvorcu Zemono v Vipavski dolini in velja za eno najboljših restavracij v Sloveniji, njena gonilna sila Tomaž Kavčič pa za enega najbolj ustvarjalnih in inovativnih gostincev pri nas. Komisija, ki sestavlja vodič, sodi med najstrožje pri naših sosedih, vodič pa zato med trojico najbolj referenčnih skupaj z Il Gambero Rosso in Guida Michelin, torej je uvrstitev slovenskih restavracij v vodič res izjemen dosežek. Tudi zato, ker je na prestižni lestvici desetih najboljših Furlanije – Julijske krajine gostilna Pri Lojzetu osvojila drugo mesto s 15,5 točke od 20 možnih. Tomaža Kavčiča je ta uspeh izjemno presenetil in tudi navdušil.
V vodič so uvrščene še tri druge slovenske gostilne: restavracija Pikol (Rožna Dolina pri Novi Gorici, www.pikol.si) s 14,5 točkami ter Apolonia (Šmarje pri Sežani) in gostilna Za gradom (Semedela), obe sta prejeli po 13,5 točke. A. S.

Lestvica najboljše deseterice v Furlaniji – Julijski krajini.

Več o Tomažu Kavčiču in gostilni Pri Lojzetu smo pisali v reviji Vino (št. 1, 2007),
v okviru mednarodnega sodelovanja pa smo gostilno predstavili tudi v italijanski reviji Fuocolento.
 
< Nazaj   Naprej >