Domov arrow Zapisano arrow Jedrnato arrow Arhiv 2008 arrow Druženje s Pinelo na Planini
Druženje s Pinelo na Planini | Natisni |
Besedilo: Revija VINO - Primoz   
Vipavska dolina je njena domovina, Planina pa eden izmed krajev, kjer izvrstno uspeva. Rada ima veliko sonca ter se dobro upira suši in burji. Pinela, avtohtona oziroma lokalna sorta, kakor hočete, Planinci ji pravijo kar domača sorta. Takšno je bilo tudi druženje z njo v petek, 23. maja, v domu krajanov na Planini.

Druženje s Pinelo na PlaniniOsem vinogradnikov in vinarjev (Fortunatov hram, Guerila, Kmetija Ferjančič, Vinska klet Štokelj, Hram Franja Marca, Kmetija Martina Marca, Kletarstvo Petrič, Domačija Božič) je pripravilo 3. druženje s Pinelo. Z uvodnimi mislimi je obiskovalce in vinarje nagovorila kraljica Zelena Mojca Ferjančič, Planinci pa so obrazložili in prikazali na kakšni sestavi tal Pinela uspeva. Tla na katerih rada razplete svoje korenine, so začela nastajati že pred 50 milijoni let. Fliš, po domače sovdan, je naložen po plasteh, pomešan s peščenjakom in laporjem oziroma opoko, kakor mu pravijo domačini. Plasti tal so bile grafično predstavljene, vzorci opoke pa lepo razstavljeni po mizah.
Pred uvodom v vodeno degustacijo je gospa Tamara Rusjan, specialistka za vinarstvo na Kmetijskem inštitutu v Novi Gorici, osvežila spomin obiskovalcem o pravilnem degustiranju vina ter opozorila na nekatere pomembne stvari pri ocenjevanju barve vina, zaznavi vonjav ter okušanju. Sledila je degustacija enajstih vzorcev vin zgoraj omenjenih vinarjev, ki so jih izbrali na predizboru v ponedeljek. Degustacijo je vodil gospod dr. Miran Vodopivec ter med samim potekom degustiranja komentiral posamezna vina, podajal zanimive in poučne informacije, kar je druženju dodalo še dodaten čar. Poudaril je, da bi bilo potrebno delati še več na avtohtonih sortah, pogrešal je tudi več vzorcev prav tako avtohtonega Zelena.
Eleganca, polnost, harmoničnost, pitkost in svežina krasijo sorto Pinela, zato jo moramo še bolj spoštovati, je o tej žlahtni kapljici komentiral gospod Miran Vodopivec. Večer prepleten z glasbo se je nadaljeval z druženjem ob degustaciji še ostalih vin vinarjev.
Vsekakor zaslužen večer Pineli, vinu iz preteklosti, vinu prihodnosti. P. Š.
 
< Nazaj   Naprej >