Klet
Droži: Le fine | Natisni |
Besedilo: Dr. Julij Nemanič, foto: Marijan Močivnik, objavljeno: Revija Vino št. 3&4 2005   
Fine drožiNega vina na drožeh postaja zopet aktualna tako za bela kot za rdeča vina. Zasluge za iznajdbo tega postopka imajo v Burgundiji, kjer so od nekdaj zelo pozorni na vlogo droži pri razvoju vina. V Franciji je večja konkurenca za sloves med vinorodnimi deželami, kot smo je vajeni pri nas. Največja tekmeca sta Burgundija in Bordo.
 
Kisik v vinu. Škodljiv ali koristen? | Natisni |
Besedilo: Dr. Julij Nemanič, objavljeno: Revija Vino št. 1 2006   
Med strokovnjaki in pivci velja, da zrak vinu škodi. To drži, če je prevelika površina vina izpostavljena zraku. V kleteh se je že veliko vina pokvarilo, ker sodi niso bili pravočasno (dlje časa) dotočeni. Takoj po rojstvu vina, kakor bi lahko imenovali konec alkoholnega vrenja, ima vino v svojem otroškem obdobju pogosto težave z nečistim vonjem (t. i. bekser oziroma vonj po gnilih jajcih). Takrat temeljito zračenje vina odžene neprijetne vonjave. Skratka, kisik je še kako potreben pri negi vina, kdaj pa mu škodi, mora oceniti vsak kletar sam.