Domov arrow Zapisano arrow Vinograd
Vinograd
OBREZOVANJE TRT (pismo bralca) | Natisni |
Besedilo: Revija VINO - Primoz   
Od našega bralca Janeza, smo prejeli zanimivo vprašanje glede obrezovanja trt.
Za strokoven odgovor smo zaprosili Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo (Univerza v Novi Gorici), posredoval pa nam ga je predavatelj Primož Lavrenčič, univ. dipl. ing. agr.
Kljub temu, da odgovor objavljamo prepozno za letošnjo rez pa upamo, da bo objava koristna za obrezovanje v naslednji sezoni.
 
Aromatične sorte in chardonnay na Primorskem | Natisni |
Besedilo: Andreja Škvarč, KGZ Nova Gorica   
Trte in vino – zakladi Primorske je edinstvena prireditev namenjena predvsem vinogradnikom in vinarjem, kjer lahko poskusijo številne vzorce vin ene sorte iz različnih okolišev, jih primerjajo s svojimi vini in izmenjujejo izkušnje. Za razliko od ostalih dogodkov povezanih z vinom, ko svoja vina predstavljajo in nudijo potrošnikom, so tokrat neobremenjeni in se lahko posvetijo le vinom in svojemu izobraževanju ter druženju.
 
Botrytis cinerea: Nezaželena in zaželena | Natisni |
Besedilo: Dr. Tatjana Košmerl, objavljeno: revija Vino št. 4, november 2006   
Kisla ali surova plesenDo revolucionarnega odkritja kakovosti vina, okuženega s plesnijo Botrytis cinerea, je prišlo po naključju, ko so leta 1775 v Johannisbergu nad Renom zamudili s trgatvijo renskega rizlinga, ki ga je zato prekrila plesen. Sprva so mislili, da je celoten pridelek izgubljen, vendar so bili kmalu zelo prijetno presenečeni nad kakovostjo mladega vina. Leta 1888 je nemški profesor Herman Müller - Thurgau prvi izdelal študijo o razvojnih stadijih plemenite gnilobe plesni Botrytis cinerea in tako postavil prvi mejnik na tem področju.
 
Pravo zemljišče in prava sorta | Natisni |
Besedilo: Primož Lavrenčič, foto: Marijan Močivnik, objavljeno: Revija Vino, št 1, februar 2004   
Richard Smart, avstralski vinogradniški raziskovalec svetovnega slovesa, razmišlja: »Vinski kupci so bombardirani s podatki o dejavnikih, ki naj bi odločilno vplivali na kakovost vina: klima, tla, geološka osnova, kloni, podlage … Lista je neskončna, ne pozabimo še starosti trt in mita, da starejše trte dajejo boljše vino.« Sam izpostavlja tri najpomembnejše dejavnike: klima, vinska sorta, tla. Pa si malce podrobneje poglejmo te stvari, ob predpostavki, da ne bodo zanimive zgolj za vinogradnike, ampak tudi za tiste, ki želijo vino razumeti širše, od izvora naprej.