Domov arrow Zapisano arrow Slovenija, svet
Slovenija, svet
Vinarstvo Nove Zelandije | Natisni |
Besedilo: Marin Berovič, foto: Marin Berovič   
» Kia Ora Aoteraroa !« je pisalo že na letališču  v Aucklandu in » Kia Ora Aoteraroa !« je  ponovil veliki Bob Cambell ob našem prihodu na privatno degustacijo pri njem doma. V tem prijaznem srečanju nam je predstavil vinarstvo in vina Nove Zelandije in njegove besede so postale podobna dobrodošlica tistim, ki so se prvi izkrcali na obalah takrat še dežele dolgega oblaka. Šele proti koncu naše poti sem ugotovil, da je Bob je v svojem uvodu predstavil  vse najpomembnejše točke naše nadaljne poti.
 
Portugalska | Natisni |
Besedilo: Tomaž Sršen in Marijan Močivnik, foto: Marijan Močivnik   
Rimski bog posvetnih užitkov Bakhos je imel obetavnega sina, ki je še bolj kot oče užival v tuzemskih radostih. Ime mu je bilo Luso. Ko so Rimljani okrog leta 300 pr. n. št. postavili prve naselbine na skrajnem zahodnem robu Evrope, so tamkajšnjo kolonijo poimenovali po njem – Lustanija. To antično ime današnje Portugalske je občasno še vedno v ­rabi, predvsem v nekaterih proznih in pesniških delih. Rimljani pa so dobro vedeli, zakaj je to dežela užitkov. Ker je zanje takrat imela vse, kar so veliki hedonisti starega veka cenili. Danes ni nič drugače.
 
Indijska vinska industrija v povojih | Natisni |
Besedilo: Subhash Arrora, foto: arhiiv pridelovalcev   
Kot druga država na svetu po številu prebivalcev ima Indija najbrž najmanjšo porabo vina, ki znaša 9 mililitrov na prebivalca. Tako je lani 1,12 milijarde ljudi porabilo skupaj 13,5 milijona litrov. Če upoštevamo dejstvo, da srednjemu sloju pripada okrog 300 milijonov ljudi, potem lahko z malo zadržano gotovostjo trdimo, da jih je 30 milijonov potencialnih porabnikov vina, medtem ko trenutne ocene govorijo o približno enem milijonu potrošnikov. Število potencialnih pivcev in količina vina, ki bi jo Indijci lahko popili, sta glavna razloga za zanimanje svetovnih pridelovalcev vina za vstop na ta trg, da bi si odrezali svoj kos pogače.
 
Napa in Opus One – »must« za vinoljube | Natisni |
Besedilo: Jana Jereb, foto: Matej Pangerc   
Napa Valley je zagotovo »must« za vse vinske navdušence, ki obiščejo zahodno obalo ZDA. Tako je bilo tudi za štiri Slovence, ki smo se zaradi različnih obveznosti (z)našli v San Franciscu in se za konec tedna odpravili v slabi dve uri oddaljeno (obljubljeno) vinsko deželo. Ob prihodu v Napa Valley smo doživeli pravi kulturni šok. Glede na to, da smo na domačih tleh in še kje čez mejo vajeni najaviti se v kleti, kjer nas nato čakata prijeten sprejem in bogata degustacija vin, marsikdaj tudi kar iz sodov, je pri tem Amerika čisto nasprotje – »Business is Business« (Posel je posel, op. ur.), kar brez odstopanj velja tudi za njihove vinarje. Kleti so zasnovane kot razstavni oziroma predstavni prostor za vino ter kot močno orodje pri promociji in kreiranju blagovnih znamk. Zato ne preseneča, da je izbira spominkov neke kleti lahko celo večja od izbire njihovih vin. V kleteh tudi dosledno upoštevajo točno določene urnike ogledov in svoja vrata zapirajo ob 15. uri, v najbolj priznanih kleteh pa je obvezna nekajtedenska vnaprejšnja najava – skupaj s številko kreditne kartice kot garancijo. Da o cestah, polnih limuzin, ki zaradi strogega cestnega nadzora vozijo vinoljube po kleteh, niti ne govorim ... Res, zares vse tam je biznis.
 
Z Avenije cipres desno proti jugu in levo proti severu | Natisni |
Besedilo: Bruno Gaberšek, foto: Bruno Gaberšek   
Med mestecem S. Guido na legendarni obmorski cesti Via Aurelia (toskanska obala Tirenskega morja) in mestom Bolgheri pelje slabih pet kilometrov dolga Viale dei Cipressi (Avenija cipres). Za vinsko dušo je vsekakor najbolj »dramatično« križišče po četrtem kilometru vožnje v smeri Bolgherija. Na levi, tik pred odcepom desno za smer Castagneto Carducci, se iz gosto obraslega vhoda zablešči tabla z napisom Sassicaia. Če tu zavijete desno, potem po slabem kilometru na levi zagledate vhod in tablo Ornellaia. Če pa ne zavijete desno, ampak nadaljujete proti Bolgheriju še 500 metrov, potem pa zavijete levo, vas prav kmalu pozdravi usmerjevalna tabla z napisom Tenuta di Biserno, ki je na daleč prepoznavna po grbu, saj ga držita dva divja prašiča.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 9 od 13