Domov arrow Zapisano arrow Vinograd arrow OBREZOVANJE TRT (pismo bralca)
OBREZOVANJE TRT (pismo bralca) | Natisni |
Od našega bralca Janeza, smo prejeli zanimivo vprašanje glede obrezovanja trt.
Za strokoven odgovor smo zaprosili Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo (Univerza v Novi Gorici), posredoval pa nam ga je predavatelj Primož Lavrenčič, univ. dipl. ing. agr.
Kljub temu, da odgovor objavljamo prepozno za letošnjo rez pa upamo, da bo objava koristna za obrezovanje v naslednji sezoni.


Pozdravljeni.

Opazil sem vašo revijo, za katero moram priznati da sploh nisem vedel, da obstaja. Ker sem že prej iskal podatke o trtah-brajdah sem takoj pomislil na vašo pomoč.
Zanima me kje se naučiti obrezovanja trte in brajde? Obstajajo kaki tečaji v savinjski regiji, saj sem iz Velenja.

Drugo vprašanje pa je bolj zakomplicirano. Pred leti smo kupili hišo, pri kateri je velika brajda, od katere vam prilagam nekaj slik. Brajda je bila popolnoma zanemarjena tako, da meni ni uspelo naredit od tega kaj več kot je razvidno iz priloženih slik. Pa tudi iskušenj z obrezovanjem nimam. Zanima me kako ugotoviti koliko približno je stara? In kako se takšno brajdo obrezuje, da je nebi preveč izčrpali ali celo uničili. Brajda nam služi predvsem za senco in je pridelek postranska zadeva.
Za vaš nasvet se vam zahvaljujem v naprej.

Janez

(fotografije trte so na dnu strani, op. u.)

--------------------------------------------------------

Spoštovani g. Janez.

Skušal vam bom odgovoriti na vaša vprašanja, čeprav je teoretično težko razložiti način obrezovanja in gojenja vinske trte preko elektronskega medija.

1. Glede izvajanja tečajev obrezovanja bi vam svetoval, da kontaktirate najbljižji zavod Kmetijsko-gozdarske Zbornice, mislim da bi to v vašem primeru bil Zavod v Celju. Tam zagotovo obstaja svetovelec, ki se ukvarja tudi z vinogradništvom in sam vam bo najbolje povedal o izobraževalnih dejavnostih v vaši bližini.

2. Starost trte, kakor tudi drevesnih vrst je mogoče določiti s sondiranjem, oziroma vrtanjem v deblo in nato lahko po številu branik oz. letnic ugotovimo starost debla. Ta metoda je izredno razširjena v gozdarstvu, zato lahko kontaktirate najbližjo enoto Zavoda za gozdove.

3. Obrezovanje vinske trte je teoretično razloženo v publikaciji, ki vam jo prilagam. Pomembno je da vzdržujete neko ravnotežje rasti mladik (zelenega dela). Enostavno povedano, če opažate, da trs izredno bujno raste, ka bolj obrežite, v primeru, da trs kaže znaka šibke rasti, ga obrežite manj. Tudi v tem primeru je najbolje, da pokličete Kmetijski Zavod v Celje.

Lep pozdrav,

Primož Lavrenčič, univ. dipl. ing. agr.
Univerza v Novi Gorici, Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo

trta01.jpg

trta02.jpg


---------------------------------------------------------------------------------------
Opišite dogajanje, sporočite ali dodajte svoje mnenje:
---------------------------------------------------------------------------------------
 
Naprej >