Vino

revija za ljubitelje vina, kulinarike in drugih užitkov

Pomladna revija Vino | 1/2017

Revija Vino 4/2016

Gruzija: Divje

Pred prvim obiskom Gruzije, pravzaprav prav zaradi tega obiska, spoznam Primoža Štajerja v vlogi vinskega trgovca, ki med drugim prodaja tudi vina iz Gruzije. On me potem čez dobrega pol leta za oblikovanje etikete za vino priporoči prijatelju Vladimerju, ruskemu Gruzijcu ali gruzijskemu Rusu, vsekakor danes Gruzijcu iz Ljubljane. Vlado me pokliče in dogovoriva se za srečanje na festivalu vina v ljubljanskem Unionu. Ni ga težko prepoznati, za glavo ali več je višji od drugih obiskovalcev. Nekdanji košarkar, gruzijski reprezentant, tudi kapetan Olimpije v njenih boljših časih. V Gruziji ima, pove, v majhni kleti, tam taki vinski kleti rečejo marani, v starih kvevrijih par litrov svojega vina. Rkatsiteli. Belo. Pravzaprav oranžno. Ali jantarno, kot mu rečejo tam. Prvi letnik. Za prijatelje bo.



Rdeče zvrsti

Včasih smo zvrsti imeli za manj vredne. Danes je precej drugače. Zvrsti so postale za marsikaterega uglednega vinarja ključen simbol za pridobivanje novih kupcev. Zato med poimenovanji blagovnih znamk ne manjka pomembnih sorodstvenih imen, ki utrjujejo tradicijo vinarskega pedigreja, in presežnikov (npr. Non plus ultra), ki so jasni sami po sebi. Če je to tako, velja sprejeti tezo, da so zvrsti nastale predvsem zato, ker je kakovostni seštevek vin v zvrsti višji, kot bi bil seštevek posamičnih vin.


Somelje

Kaj je somelje? Beseda izvira iz francoščine, njen dobesedni prevod pa je vinski strežaj. Zelo zelo poenostavljeno – natakar. A strinjali se bomo, da somelje vsekakor ni le to, najpogosteje si ga predstavljamo vsaj še kot tistega, ki v restavraciji skrbi za vinsko listo, priporoča vina k hrani in skrbi za zaloge vina. Pa je naša predstava točna? Ali današnji somelje res počne vse to? Ali pa poleg tega celo še kaj?


2 × 7 najboljših belokranjskih

Si kar predstavljamo, najprej ste pomislili na predikate od tam doli. Iz rumenega muškata in traminca, obe sorti na sončni strani Gorjancev, kot se lepo in vabljivo reče, dolgo časa tam nista bili dovoljeni. Pa iz laškega, sauvignona in celo kraljevine. Ker imajo navsezadnje Belokranjci na tem področju dolgo tradicijo, že leta 1986 so po zaslugi in vztrajnosti dr. Julija Nemaniča na božični dan potrgali ledeno zmrznjem laški rizling.


In še:

  • V rubriki KDO STE se predstavljajo:
    - Nicholas Gee (Heaps Good Wine Company)
    - Guillaume Antalick (Vina Šuklje)
    - Georg Mikhaylin (IVV)
    - Michael Gross (Gross)
  • Deset letnikov Terana
    Zakaj bi teran MORAL biti le preprosto enoletno vino, se je vprašal Benjamin Zidarič. Nekoč. In začel delati drugače. Na začetku februarja nam je pri Devetaku na Vrhu Sv. Mihaela nad Sovodnjami pri Gorici ponudil deset letnikov terana. Večer, razprodan v dveh urah. In šestdeset čakajočih na morebitno prosto mesto, pove gostitelj, Uštili Devetak.
  • Kras: Prebujanje
    Na Krasu se ne prebuja le narava. Prebuja se celotna destinacija, tudi ali predvsem v smislu še hitrejšega razvoja vinsko-kulinaričnega turizma. Gospod Marko Bandelli, magister ekonomije, ki je sicer je diplomiral iz gradbeništva, je trenutno komenski župan. To bi lahko bila zmagovalna kombinacija. Obvlada področje financ in želi v svojem mandatu dejansko nekaj narediti za ta prostor. Podpira ga tudi občinski svet.
  • Vzhodna Tirolska: Visoka kulinarika visoko v hribih
    Prav nič se ne branimo, ko nas sredi lanskega decembra in še štirideset drugih novinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške prijazna in ustrežljiva Borbala Mercz iz Avstrijskega turističnega urada povabi na spoznavalno potepanje po Vzhodni Tirolski, v dolinski Sillian in nekoliko višji Gradonna Mountain Resort nad vasico Kals am Grossglockner, oboje nedaleč od Lienza, v smučarska in nasploh počitniška paradiža v lasti in upravljanju družine Schultz. Do srede decembra zima ni bila prav nič radodarna, in tudi pozneje se je še obotavljala, toda za željne smučanja je bilo poskrbljeno.
  • Tokrat vinarji predstavljajo vina iz kleti:
    - Bjana
    - Istenič
    - Čarga
    - Zlati Grič
    - Vinakoper
  • Odmevno
    V lanski jesenski številki naše revije je bil na straneh 32 in 33 objavljen članek Visoko: Marjan Simčič. Prevod članka je bil januarja letos objavljen na interni strani FIVS.
  • Pismo iz Londona: Od Trumpovih vin do literotike
    Vino je stalni dokaz, da nas ima Bog rad in da nas rad vidi srečne. To je lepa misel enega od ustanoviteljev ZDA in polihistorja Benjamina Franklina (1706–1790). Ja, nekoč so zgodovino, tudi ameriško, ustvarjali polihistorji, genialni ljudje, kot je bil Franklin, ne samo vsestranski znanstvenik, ampak tudi pisatelj, politolog in politik, izumitelj, diplomat, znanstvenik in .... ljubitelj vina. Časi so se zelo spremenili.
  • Uspešna predstavitev slovenskih vin v Italiji v organizaciji revije Vino
  • Festivali sejmi ...