Domov > Neuvrščeni, Vinska scena > NERODNA SITUACIJA

NERODNA SITUACIJA

Prebral pismo gospoda Polaniča, prebral članek v Reporterju (Kralj Prekmurja, Številka 30, leto 2010, Ponedeljek, 26. julij 2010) in komentarje na blogu ter vse skupaj dodal vprašanjem, komentarjem, mnenjem, ki so me zadeli na ulici. Po vsemu prebavljanemu moje počutje niha med običajno slabostjo, ko poješ nekaj zares slabega in napadom smeha po dobri epizodi Monty Pythona…

Je pa res, da sem v vsej zgodbi večkrat posredno ali neposredno vpleten, zato par mojih mnenj. 

Začnimo pri izhodišču, osnovah. Kot sem slišal »na ulici« je gospod Polanič, verjetno iz najčistejših vzgibov, želel pomagati vsem vinogradnikom in vinarjem in zato v njihovem (našem?) imenu napisal omenjeno pismo. Vsaj tako je nerodno situacijo predstavil potnik Panvite, vinska klet Marof, d.o.o. v eni izmed gostiln na Bledu. Želel je postati naš(?) rešitelj, deux ex machina. Če se v življenju koga bojim se bojim (od)rešiteljev. Največkrat naredijo več škode kot koristi. In nadalje gospod Polanič ni vinogradnik in vinar in zato ne more govoriti v imenu vinogradnikov in vinarjev. To dilemo razčisti že kar sam gospod v velikem intervjuju, ki je čisto slučajno v isti številki kot tudi omenjeno pismo. Jože Rozman: »Ste s trto gor rasli?« Gospod Polanič: »Niti ne. S trto že ne, z vinom nekoliko, ker je imela mati gostilno v Soboti«. Povprečen slovenski vinogradnik vinar zjutraj obdela vinograd, opoldne etiketira steklenice, ki jih popoldne pelje na prodajo, da bo zasluženo investiral v posestvo. In tako dela(mo) že leta (in v tem početju celo uživamo, saj smo s trto gor rasli). Razlika je torej očitna, gospod so investitor na področju vinogradništva in vinarstva, ki jih, da ne bo pomote, slovenska vinska scena krvavo potrebuje in si bi jih osebno želel se več, predvsem preudarnih in pametnih. Vinogradniki in vinarji si bomo glede nerodnih situacij in problemov pomagali sami, kot sami dobro znamo. Če že širše, bomo probleme reševali v okvirih našega združenja, Združenja družinskih vinogradnikov vinarjev Slovenije.

Se slabši od vzgiba, razloga, za pisanje omenjenega pisma je način in vsebina pisma. Če je gospod imel (ali ima) probleme z neplačevanjem s strani podjetja Evino d.o.o. bi verjetno kot uspešen poslovnež na področju gradbeništva lahko ubral bolj zrel in pameten način, kot pa ponesrečeno užaljeno stokanje in jadikovanje, zavito v celofan moralne neoporečnosti (kje sem to slišal, morda pri urah Samoupravljanja?). Kot otrok, ki (letos) ni dobil bonbona! Nehote, ali hote, pri tem spravlja na slab glas še projekt, ki z omenjenim poslovnim odnosom Panvita, vinska klet Marof, d.o.o. in Evino d.o.o. nima nobene veze. To je ocenjevanje Decanter, ki ostaja eno izmed najboljših orodij, da se promovira slovenska vina. Nisem prav doma v poslovnem svetu, ampak če je to poslovna praksa?

Kot povedano, pismo je smešno in nezrelo, in ga kot takega tudi jemljem. Razlog je zgrešen.

Evino d.o.o ni idealen plačnik, je pa zelo daleč od neplačnika. Zaradi tega lastnik podjetja Evino d.o.o., Gašper Čarman ni moralno oporečna oseba. Če bom kot vinogradnik-vinar, oziroma bomo, imeli poslovne probleme z podjetjem Evino d.o.o si bomo pomagali sami, po priučeni poslovni praksi. Sigurno ne bomo stokali po revijah in časopisih in ustvarjali fiktivnih povezav in ob tem naredili še ogromno škode.

P.S. Z Gašperjem Čarmanom poslovno sodelujem že sedmo leto, in ob tem sva postala prijatelja. Cenim ga kot poznavalca vina in cenim vse kar je storil na področju urejene prodaje vina v Sloveniji. Ampak, ko govoriva o poslu in ko rešujeva morebitne probleme med podjetjem Evino d.o.o in Posestvom Burja ni prijateljstva. Večino problemov rešiva na štiri oči.

 1. Grozni
  2 avgust, 2011 ob 17:21 | #1

  Če bi vsi skupaj ta čas (ki je denar) in voljo in energijo (mea culpa, se štejem med grešnike, ki zapravljamo čas / denar za komentiranje blogov) porabili za gradnjo enotnosti in prepoznavnosti med slovenskimi vinarji in dejansko postavljali temelje neke “slovenske vinske zgodbe o uspehu” (ki potrebuje prav to, ČAS, VOLJI in ENERGIJO in denar), naj si bo s strokovno statistično analizo ali v gostilniški debati, bi na koncu najbrž vsi skupaj bili bolj zadovoljni… poudarek na NAJBRŽ.

  “Burn, baby! Burn!” :)

 2. Ena moška tečka
  2 avgust, 2011 ob 20:05 | #2

  @Grozni
  NAJBRŽ, ja…,ker se morajo – se bodo/bi morali, o tem najprej vinarji med sabo strinjati in zediniti…to pa je zaradi takšne in drugačne majhnosti, še posebej v teh zajebanih časih, čista iluzija.

 3. Primoz
  2 avgust, 2011 ob 21:51 | #3

  Sem bil prav v skrbeh Grozni, ker ni bilo nobenega glasu od tvoje tipkovnice. Oba z mosko tecko imata popolnoma prav, tezka je… Ampak dolociti bo potrebno cas in prostor, da se zacne neka ideja o poenotenju.. Morda je zacetek lahko (itak bo) majhen v vseh obzirih. Nekje je potrebno zaceti…

 4. Grozni
  2 avgust, 2011 ob 22:02 | #4

  Od besed k dejanjem… oziroma “less talk, more rock!”… v petek, 5.8.2011, od 20h dalje, na Gradu Kromberk. ;))

 5. Grozni
  7 avgust, 2011 ob 23:06 | #5

  Nobene resnosti… jebiga.

  Čakam sedaj predlog z “druge strani” glede časa in prostora, da se začne ta “ideja o poenotenju” 😉

  LP

 6. Pikra
  8 avgust, 2011 ob 08:20 | #6

  Grozni – se mi “zdi”, da boš čakal zman…

 7. Ena moška tečka
  8 avgust, 2011 ob 17:11 | #7

  Grozni :
  Nobene resnosti… jebiga.
  Čakam sedaj predlog z “druge strani” glede časa in prostora, da se začne ta “ideja o poenotenju”
  LP

  …hm,hm,hm…le kdo/kaj bi lahko bil/a “druga stran” ?

 8. Primoz
  8 avgust, 2011 ob 18:12 | #8

  Pocakaj, v petek res, res ni slo. Upam da je event uspel…

 9. Grozni
  8 avgust, 2011 ob 19:53 | #9

  Kdor čaka,… dočaka 😉 Sej smo še mladi… Slovenija ima sele 20 (izgubljenih, kar se tice ideje o poenotenju) let…

  Povem samo zgodbo, ki jo bezno poznam, kako se je petkov event sploh zgodil prvic… Ima sporočilno vrednost…
  Se dobijo vinar iz Zalošč, šef restavracije Grad Kromberk in še eden… in potem vržejo debato da “bi blo fajn neki nardit!” (spomni mogoče na idejo o poenotenju? bi blo fajn neki nardit?)… kakšen event al kej takega. In potem debatirajo in popijejo (za tiste ki jih moti ta izraz, beri: degustirajo) 1-2-3-4 flaše vina… in debatirajo in razvijajo idejo in… pride 22h. In reče eden od njih “Dobro. Se vidimo! Ma mormo res kej naredit!”. In… že odpira vrata ko mu ta drugi reče “Sej veš da če DANES ne določimo kdaj in kje se dobimo in dogovorimo kaj bomo naredili, se bomo čez pol leta spet srečali in spet začeli debato o tem, kako bi blo fajn kej naredit…”. In pole je pravi taprvi… “ja ma… sej ves… v pondelk ne morem, v torek sem v LJ, v sredo sem na Bledu……….”. In ta drugi mu spet ponovi ” te razumem… jst ti sam pravim da če se danes ne dogovorimo kdaj in kje se vidimo… bomo čez pol leta rekli da mormo kej nrdit… in tko naprej”. In se ta prvi malo utrma, zapre vrata in reče… “DOBRO! V ponedeljek, ob 17h! Tuki! Bodte točni!”. Odpre vrata in gre…
  Sporočilna vrednost: LESS TALK, MORE ROCK! Oziroma “od besed k dejanjem”…

  V petek je bil dogodek 3-tjic.. In je blo lepo ja. Predvsem nam je vreme lepo sluzilo, pa astronomi so tokrat super zastavili zadevo, pa bratovscina svetega martina je lepo popestrila dogajanje, pa foto natecaj je bil lep… tko da je blo prow kul.

  Se kej vidmo 😉

  LP, M

 10. Pikra
  9 avgust, 2011 ob 10:00 | #10

  Grozni si pozabil še najpomebneje dodati v zadnjem odstavku. Vina so bila ODLIČNA! Mislim, da letos prvič, da so bila vsa brez izjeme na nivoju. Prejšnji dve leti je bilo žal tudi nekaj takih, ki bi lahko ostala doma…

  Čestike vinarjem za napredek! Kulinarika grajske kleti pa seveda tudi ni razočarala. Se že veselim naslednjega leta :)

 11. Grozni
  13 avgust, 2011 ob 09:13 | #11

  Škoda k nisi počakala še kulinarike bratovščine svetega martina… (pašta ob 2h zjutraj) :) Je bilo pohvalno!

 12. Grozni
  5 november, 2011 ob 22:22 | #12

  Čeprav še vedno čakam… :)

  Sem vmes prišel do ene super kolumne:
  http://palatepress.com/2011/10/wine/ten-things-i-learned-in-the-wine-business/

  Le-ta mislim da lahko vsakemu slovenskemu vinarju, ki želi nekaj narediti VEN iz Slovenije… nekaj pove. :)

  In še iz debate, ki je sledila temu članku ena lepa misel…
  “For any wine region to make their name in the market the entire region has to work collectively to create the brand of the region. Once again, this requires parking egos and working together, investing in the same direction and creating a Master Brand – like Napa Valley, or Chile. We hear those names and we know what to expect.”

  LP, Grozni

 13. Grozni
  5 november, 2011 ob 22:32 | #13

  Bi še dodal…
  Če se bo to “work collectively” začelo danes… bodo neki od tega mogoče imeli naši otroci…
  Če bodo to začeli naši otroci… bodo neki od tega mogoče imeli naši vnuki… etc.

  Skratka. Prej ku se lotimo, boljše bo.

  In bom čakal naprej :)

  LP, Gozni

 14. Grozni
  14 november, 2011 ob 21:27 | #14

  In še eno mnenje…
  “No wine producing region becomes known outside of its borders by the producers acting independently or in an adversarial relationships among themselves. If Slovenian wine is to become successful on a international scale, its producers and other stakeholders must realize that their real competition are other regions. Therefore, the better path, in my opinion, is to develop the case for your terroir, viticulture and wine styles. This takes cooperation and is a long range project but in the end will pay the biggest dividends.”

  No… upam da vsaj kdo prečita te moje komentarje, da ne izpadejo kot “klic vpijočega v puščavi” :))))

  LP, Grozni

 15. Pikra
  15 november, 2011 ob 08:57 | #15

  Jaz čitam … vse. Manjka kak gumb “všeč mi je” :)

 16. Grozni
  16 november, 2011 ob 20:45 | #16

  Pole bi lohk dala vsaj kšno Pikro pripombo. :) Če že jst objavljam Grozne stvari :)))

 17. Grozni
  17 november, 2011 ob 23:54 | #17

  Dogaja. A je ta november kej začaran?

  “Difficult market especially because people do not know wines from Slovenia yet.”

  LP, Grozni

 18. Pikra
  23 november, 2011 ob 12:18 | #18

  Grozni :
  Pole bi lohk dala vsaj kšno Pikro pripombo. Če že jst objavljam Grozne stvari ))

  Huh…mogoče boljše, da ne. Moje pripombe bi znale bit res preveč pikre 😉

 19. Ena moška tečka
  23 november, 2011 ob 17:55 | #19

  ..bolje pikre kot tečne :(

 20. Grozni
  26 december, 2011 ob 14:07 | #20

  Danes na hitro pregledal decembersko revijo vino. In si ne morem kaj, da ne bi izpostavil ene stvari, ki paša v ta moj samogovor s komentarji :)))

  Citiram… “Hrvaški vinarji ne delujemo homogeno, uspehi posameznikov so sicer zaželeni, vendar ne morejo biti tako učinkoviti kot skupen nastop. To je velika izguba časa, energije in denarja.”
  Mislim da zgoraj lahko gladko “Hrvaški” zamenjamo s “Slovenski” in bo imel stavek še vedno pravilen pomen in smiselno vsebino.

  In še… zabavni vložek, ki pa lahko komu odpre oči:
  “… vinar se rad pohvali, češ glej, pri Robuchonu imajo v kleti tudi moje steklenice. A kaj? Bo kdo kdaj naročil to steklenico – če odštejem pijanega Hrvata, ki se hoče pohvaliti, da je v Parizu spil steklenico Meneghettija?”.

  Dober intervju. Oziroma bolje rečeno… se mi dopade način razmišljanja.
  Se da rezervirat 2 mesti za Nepozaben večer na Stanciji Meneghetti? :) S tem možakom bi z veseljem podebatiral o takšnih in drugačnih pogledih.

  Lp, Grozni

 21. Primoz
  5 januar, 2012 ob 12:28 | #21

  Grozni: srecno in uspesno 2012, naj ti bog nakloni sposobnost potrpljenja…to bomo v dani situaciji potrebovali…Nisem preverjal tvojih samogovorov na situacijo nerodna situacija… Kar pises in povezave, ki si jih predstavil drzijo 100%. Vse je res, kot je res tudi to da Slovenci ko slisijo besedo povezovanje (ali grozdenje) zamahnejo z roko, ker pac oni tega ne potrebujejo: jaz sem sam sebi in mojim 10 klientom cisto zadosti… Lahko bi govorila in govorila…Bova raje ob kozarcu. P.S. Se je en slovenski poslovnez vrnil iz Kitajske, kjer je poskusal prodati slovenska vina. Imel je dobre kontakte in prave ljudi na drugi strani, ki pa so vljudno povedali: Nobenega ne zanimajo Slovenska vina!!!!

 22. Revija Vino
  10 januar, 2012 ob 13:46 | #22

  Grozni – žal vnaprejšnje rezervacije niso mogoče. Bo pa datum večera in način prijave najavljen vnaprej po elektronskih obvestilih revije Vino.

 23. Grozni
  11 januar, 2012 ob 23:15 | #23

  Vsem uspešno in dobro 2012.

  Primož… ben… povabi ti kej da končno že spijemo tisti glaž al kako?
  Očitno kar jst vabim so sami neprimerni dnevi 😉

  Revija vino… torej, če uporabim izjave neuspešnega kandidata za premiera, V SLOVENIJI KORUPCIJE NI? Niti pri Reviji Vino? :)) Sem moral mal provokativno probat.

  LP, M

 24. Pikra
  12 januar, 2012 ob 10:45 | #24

  Korupcija je samo tam, kjer je že (dovolj? preveč? … vstavi poljubno) denarja. Tistemu, ki ga nima, mu ga tudi nikoli ne bodo ponudili :)

  Pa še ena misel – verjeti, poštenost in politika ne gre v isti stavek.

 1. Ni še nobenega "Trackback" seznama